poniedziałek, 25 listopada 2013

Potrójnie czekoladowy sernik z nutą kawową.

Miałam tę ogromną przyjemność pierwszy raz uczestniczyć w ezoterycznym spotkaniu przy piekarniku. Tym razem tematem przewodnim był sernik czekoladowy, a dokładniej potrójnie czekoladowy. Jest to idealne ciasto dla czekoladowych łasuchów. Jest pyszne, nie jest zbyt słodkie i wyczuwa się w nim posmak kawowy. Sernikowe wyzwanie podjęłam razem z Anią, Anią, Eweliną, Grażyną, Magdą, Moniką oraz Moniką. Każda znalazła swój sposób na ten właśnie sernik i to jest fajne!




POTRÓJNIE CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTĄ KAWOWĄ.


Składniki:
Spód:
290 g czekoladowych ciasteczek
25 g cukru
5 g kakao
90 g masła

Masa:
200 g czekolady gorzkiej
2 łyżeczki kawy
680 g sera twarogowego, sernikowego
160 g cukru
25 g kakao
3 duże jajka
cukier wanilinowy
3 łyżki likieru kawowego ( z braku likieru, dodałam syrop kokosowy)

Polewa:
100 g czekolady
100 g śmietanki kremowej 30%
Dekoracja:
orzechy włoskie

W misce umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu, oprócz masła, które rozpuszczamy w rondelku. Ciasteczka kruszymy malakserem, aż zrobią się całkiem sypkie, mieszamy z resztą składników i dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy wszystko i wykładamy na spodzie oraz bokach tortownicy średnicy 20-21 cm. Spód należy podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Następnie pozostawiamy do ostudzenia.
W rondelku rozpuszczamy czekoladę i kawę, odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce umieszczamy ser, cukier i kakao, miksujemy wszystko do połączenia składników. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym jakąś dłuższą chwilę i wtedy dodajemy następne jajko. Dodajemy cukier wanilinowy, syrop (likier) i miksujemy raz jeszcze. Gdy czekolada już przestygnie, wlewamy ją do miski z serem i mieszamy delikatnie. I przelewamy masę na upieczony spód.
Sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę, w której będziemy piec sernik owijamy dokładnie folią aluminiową. Potrzebna nam będzie także większa tortownica, do której włożymy blachę z sernikiem i wlejemy gorącą wodę do połowy wysokości tortownicy. 
Pieczemy przez godzinę w 175 stopniach, po tym czasie sprawdzamy czy patyczek wkłuty w środek sernika jest suchy.
Pozwalamy sernikowi przestygnąć i następnie wykonujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę i w niej rozpuszczamy czekoladę. Wylewamy polewę na sernik. Na polewie układamy orzechy.
Gdy sernik całkowicie przestygnie chłodzimy go minimum 6 godzin w lodówce, najlepiej przez noc.

Potrójnie czekoladowy sernik z nutą kawową.

Potrójnie czekoladowy sernik z nutą kawową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.