piątek, 27 grudnia 2013

BARSZCZ CZERWONY.

Można by powiedzieć, że spóźniłam się lekko z wpisem o barszczu, gdyż jest już po świętach. Z drugiej strony taki barszcz można jeść chyba przez cały rok. Barszcz na tegoroczną Wigilię przygotowywałam dzień przed, nie znalazłam już czasu by umieścić wpis na blogu. U mnie królują na stole dwie zupy: barszcz i zupa rybna, na tę drugą czekam zwykle z utęsknieniem, albowiem jadam ją tylko raz w roku, w okresie świątecznym. Za barszczem też oczywiście przepadam!

BARSZCZ CZERWONY.

BARSZCZ CZERWONY.


BARSZCZ CZERWONY.

Składniki:

2 kg buraków
2 jabłka
marchew
4 ząbki czosnku
majeranek
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka śliwek suszonych
trochę suszonych grzybków
2 średnie cebule 
ocet balsamiczny
Grzyby zalewamy wodą i stawiamy na ogniu gotując 20 minut, aż powstanie wywar.
Do dużego garnka wlewamy około 4 litrów wody, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz suszone śliwki. Jabłka kroimy w "ósemki", usuwamy nasiona, obieramy marchew i wrzucamy do garnka. Wszystko można już podgrzewać i w tym czasie obierać buraki, podzielić na mniejsze kawałki, czosnek pokroić w plasterki i dodać do gotującego się barszczu. Całość doprawiamy majerankiem wedle uznania. Dolewamy octu balsamicznego, zagotowujemy. Gotujemy wszystko do czasu kiedy buraki będą prawie miękkie. Wtedy odcedzamy zupę, do której wlewamy wywar i grzyby. Wybieramy kilka buraków (ilość wedle uznania), które ścieramy na tarce i dodajemy do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze chwilę, aż starte buraki zmiękną. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z uszkami (w Wigilię), albo z makaronem (jak kto lubi).
Smacznego!

BARSZCZ CZERWONY.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.