wtorek, 1 grudnia 2015

Pierogi ze szpinakiem.

Święta tuż tuż, na wielu stołach pojawią się pierogi z kapustą i grzybami, a ja mam dla Was propozycję na pierogi ze szpinakiem. Myślę, że taką wersję pierogów też można podać na świąteczną kolację. Bardzo mnie ciekawi jakie jest Wasze menu świąteczne, podzielicie się ze mną swoimi "must be"?

Dumplings with spinach.


Dumplings with spinach.


PIEROGI ZE SZPINAKIEM.

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
1 szklanka gorącej wody (może odrobinę mniej)
1 łyżka oliwy

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Do niepełnej szklanki gorącej wody dodajemy oliwę, wlewamy do mąki, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Ciasto powinno być miękkie, najlepiej wyrabiać je przez około 5 minut. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ścierką i odstawiamy je na 30 minut, aby odpoczęło. 

Farsz:
350g szpinaku
125 g serka Philadelphia
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

oliwa truflowa lub roztopione masło do polania

Szpinak myjemy, oddzielamy  łodyżki, osuszamy i siekamy, czosnek wyciskamy praską. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy szpinak partiami, aż liście zwiotczeją, dodajemy czosnek, krótko smażymy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, odlewamy z niego nadmiar płynu, a następnie dodajemy serek Philadelphia, mieszamy. 

Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółka, na środku każdego układamy farsz, sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w solonej wodzie, wrzucając na wrzątek, gotując 3 minuty po wypłynięciu pierogów. Podajemy polewając np. oliwą truflową lub roztopionym masłem. Smacznego!


Dumplings with spinach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.