piątek, 13 października 2017

Jednogarnkowe, jesienne danie z dynią i fasolą.

No i nastał czas panowania królowej dyni! Co mnie bardzo cieszy, gdyż bardzo lubię to warzywo. Dzisiaj proponuję Wam dyniowy eintopf, czyli jednogarnkowe danie, idealne na jesienny obiad. Podczas gotowania w kuchni unosi się cudny zapach cynamonu i kopru włoskiego... Spróbujcie koniecznie, smacznego!


 

Składniki na 4 osoby:

1 dynia piżmowa (1 kg)
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kopru włoskiego
150 ml bulionu
puszka fasolki olbrzymiej (ok. 250 g)
biała fasolka w sosie pomidorowym (360 g)
250- 300 g kiełbasek (ja użyłam surowych wołowych) 

Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę 1,5 cm. Kroimy kiełbaski na kawałki, podsmażamy, w dużym garnku, na 1 łyżce oliwy, dodajemy pokrojony drobno czosnek, cynamon i ziarna kopru włoskiego. Całość smażymy 2min. Dodajemy dynię, pomidory oraz bulion, gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę olbrzymią, wcześniej przepłukujemy pod wodą, gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy fasolkę w sosie pomidorowym, mieszamy i chwilę gotujemy. 



1 komentarz:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.