wtorek, 13 marca 2018

Zakwas na żurek.

Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale już można spokojnie przymierzać się do zrobienia zakwasu na żurek. Zakwas robi się kilka dni, dwa tygodnie można go potem przechowywać w lodówce. Warto zrobić samemu zakwas, nie potrzeba do tego specjalnych umiejętności. A żurek na pewno wyjdzie lepszy niż na zakwasie kupnym.





Składniki:

100 g mąki żytniej razowej
500 ml ciepłej, przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe 
4 ziarna ziela angielskiego

Należy wyparzyć (przelać wrzątkiem) naczynie (słoik), w którym będziemy przygotowywać zakwas.
Wsypujemy mąkę do słoika, zalewamy wodą i mieszamy. Następnie dodajemy liście laurowe, czosnek pokrojony w plasterki oraz ziele angielskie. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Każdego dnia mieszamy zawartość naczynia. Po 3 dniach powinien być gotowy, jak lubimy bardziej wyrazisty i kwaśny przetrzymajmy go 5 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.